Burridge Read Residence

  • Burridge Read Residence

Located adjacent to mature Angophoras and rock outcrops on a northerly sloping site overlooking Brisbane Water on the Central Coast of NSW a grafted extension projects towards the horizon. Inspired by the natural beauty of surrounding landscapes the textural fragment is at once pinned to the earth and projected towards the edge.

New accommodation includes new entry, open plan living areas, partially covered stepped decks and a master bedroom with ensuite cantilevered over the existing car parking area.

This project received a commendation in the NSW Institute of Architects Awards 2010 and Single Housing Award in the Newcastle chapter Awards 2011.

NSW Jury Citation:

This house is the result of close collaboration between architect, client and builder. It is small in scale and modest in budget, and the architect worked hard to consider nearly every aspect of the project, seeking opportunities for poetic responses. Robust materials have been inventively adapted to utilise and extend the skills of the craftsmen who built the house. Galvanised steel, fibre cement and plywood take traditional building techniques as a point of departure to investigate ways of expressing their materiality and emotive potential…new surfaces are manipulated with colour and texture to expand the spatial experience. The architect has provided discrete penetrations and projections that twist and frame views out of the house, simultaneously providing a series of small scale spaces that are inventive and often delightful.

This project also received the Grand Prize and the Best Renovation in the National Australian Timber Design Awards 2010 and the Trans Tasman Timber Design Awards 2010, the Best Residential Interior in the Dulux Colour Awards 2011, and a commendation in the Houses House of the Year Awards 2011 and has been widely published.