Barker Residence

This project includes a new garage and entry pavilion linking the existing house to the street. Cut into a steep slope with extant mature spotted gums the garage sits embadded into the landscape and features basalt stone sourced from a local quarry, Australian hardwood timbers and a landscaped roof extending the native planting endemic to the area. Natural materials and subtle shifts in the geometry link the building into the landscape. The lightweight roof provides protection to the start of the new inclinator up to the existing house.

A concrete relief was cast off site by the office and integrated into the stonework. The relief signals the house number as well as a parti diagram of the client kayaking in the bay and being bombed with fish by the local cockatoo population…

Relief designed by James Fraser.