Babington-Bust Residence

This house is on a large steeply sloping parcel of land of remanent endangered Pittwater Spotted Gum Forest overlooking the Brisbane Water on the Central Coast. The brief for the house required a large building footprint and the design evolved as a series of pavilions stepping down the site.

The building structures are generally cut into the landscape to avoid large areas of building undercroft which would have been typical of a post and beam (or pole frame) construction. This also enabled the building bulk to be less visible from the distant hills and public areas.

A detached 2 storey garage and loft can be constructed in stages and act as temporary on site accommodation during the construction of the house. The main house is further up the hill taking advantage of the views. It has been designed in a stepped pavilion structure around a garden and pool courtyard. Natural materials and passive environmental principals are employed. The site is within an area of “extreme” bushfire prone area and the house needs to comply with a “flame zone” level of construction. Specific measure will need to be undertaken to ensure the endangered Red Crown Toadlet found in the nearby creek will not be affected by the construction.